04.09.2018 | Tisková zpráva

Návštěvnost Chance ligy patří k nejvyšším v Evropě

CHANCE LIGA, druhá nejvyšší hokejová soutěž v České republice, dosáhla v loňské sezóně průměrné návštěvnosti 1 892 diváků na utkání, která byla v její historii rekordní a třetí nejvyšší mezi srovnatelnými evropskými soutěžemi (1. Hockey Allsvenskan/Švédsko 2 705, 2. DEL 2/Německo 2 490, 3. WSM liga/Česká republika 1 892, 4. VHL/Rusko 1 816, 5. Swiss League/Švýcarsko 1 630, 6. Mestis/Finsko 762). Průměrnou návštěvností překonala i elitní soutěže na Slovensku, v Norsku, Francii nebo Dánsku. ČEZ Motor České Budějovice se stal s návštěvností 5 869 diváků nejnavštěvovanějším druholigovým klubem v Evropě a návštěvy na jeho utkáních byly vyšší než průměr Tipsport extraligy.

Od roku 1993 prošlo druhou nejvyšší soutěží celkem 42 klubů, mezi nimi řada tradičních účastníků extraligy, včetně mistrů Československa a České republiky (HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno, VHK Robe Vsetín, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Slavia Praha, HC Oceláři Třinec, HC Energie Karlovy Vary, HC Olomouc, Mountfield HK, Piráti Chomutov, BK Mladá Boleslav, ČEZ Motor České Budějovice, HC Orli Znojmo…). Nejčastějšími účastníky soutěže jsou SK Horácká Slavia Třebíč a Slovan Ústí nad Labem (22), HC Berounští Medvědi a SK Kadaň (21); nejčastějšími vítězi HC Dukla Jihlava a BK Mladá Boleslav (3), ČEZ Motor České Budějovice, HC Energie Karlovy Vary a HC Orli Znojmo (2), Kometa Brno, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Slezan Opava a VHK Robe Vsetín (1).

V několika posledních sezónách výrazně vzrostl podíl hokejistů juniorského věku, kteří v soutěži nastupují. Ve srovnání se sezónou 2013/14, tj. v průběhu pěti let, se jejich celkový počet zvýšil o 40 % a počet juniorů, kteří nastoupili alespoň v polovině utkání, dokonce o 50 %. V rámci projektu výchovy hráčů pro mládežnické reprezentace obléklo v loňské sezóně dres HC Stadionu Litoměřice třiadvacet hráčů juniorského věku s ice timem 9:00 – 20:00 minut. Jejich počet a prostor, který dostali na ledě, byl ve srovnání s průměrem soutěže trojnásobný. Dvaadvacet jich dostalo během sezóny prostor v mládežnických reprezentacích a pět se zúčastnilo mistrovství světa juniorů.