17.05.2018 | Adam Pavlíček

Češi na Američany nestačili, postupuje Kanada, Švédsko a překvapivě také Švýcaři

Čtvrtfinálová klání jsou za námi. Zajímavé utkání mezi Ruskem a Kanadou nakonec zvládli hokejisté javorového listu v prodloužení. Čeští hokejisté těsně nestačili na USA v základní hrací době. Lotyši potrápili Švédsko, které muselo o výhru bojovat do posledních vteřin. Největším překvapením dne se stali Švýcaři, jenž přehráli před zápasem favorizované Finy.

Kodaň

Rusko – Kanada 4:5 p.p.

Zápas začal ve velkém tempu, což potvrdili Kanaďané, kteří se mohli již v páté minutě radovat z první trefy. V Royal Areně se pokračovalo ve velkém tempu a k vidění bylo hodně šancí, do kabin se šlo ale za jednobrankového vedení pro zámořský celek. V druhá perioda nabídla fanouškům hodně šancí, ujaly se ale jen tři. Rusové mohli být o něco spokojenější, podařilo se jim totiž srovnat stav utkání na 2:2. Kanada se sice snažila opět zvrátit vedení na svou stranu, do zvuku závěrečné sirény se jí to však nepodařilo. Diváci kromě dobrého hokeje dostali po základní hrací době přídavek v podobě prodloužení. V něm už rozhodly javorové listy. Ryan O‘ Reilly nasměroval před brankovištěm hůl, jak potřeboval, a bylo hotovo, postupová kanadská radost mohla vypuknout.

Švédsko – Lotyšsko 3:2

První třetina nabídla zajímavou podívanou, alespoň pro oko neutrálního příznivce. Lotyši překvapivě drželi s favoritem utkání krok, což po dvaceti minutách dokazoval bezbrankový nerozhodný stav. K překvapení se schylovalo i po druhé periodě, kdy byl stav stále vyrovnaný, tentokrát už ale bylo po gólu na každé straně. V posledních dvaceti minutách mohl lotyšský tým jít do vedení, dvojnásobnou přesilovou hru ovšem využít nedokázal. Švédové tedy svému soupeři utekli a vedení již nepustili.

Herning

Česko – USA 2:3

Češi nevstoupili do čtvrtfinále vůbec dobře. Již ve třinácté minutě prohrávali se zámořským soupeřem o dvě branky. Za tohoto stavu vstoupili hokejisté obou celků do druhé třetiny. Chvíli po uplynutí poloviny utkání ale byli na nohou čeští fanoušci, kteří nejprve sledovali gól Michala Řepíka a také vyrovnání Martina Nečase. V druhé pasáži prostředního dějství bylo k vidění velké množství šancí, a to na obou stranách. Střelci ale neuspěli, a tak rozhodující třetina začala za nerozhodného stavu. Ve čtyřicáté sedmé minutě mohl český tým do vedení poslat Roman Červenka, ovšem minul. A tak přišlo potrestání na druhé straně. Patrick Kane předvedl parádní akci a střelou nad beton vstřelil rozhodující branku na 3:2. Jandačovi svěřenci se v závěru pokoušeli zkorigovat skóre, kýžené vyrovnání ale nepřišlo.

Finsko – Švýcarsko 2:3

Úvodní dějství nabídlo skvělou podívanou. Finové svého soupeře přestříleli a po zásluze vedli po první třetině o jednu branku. Švýcaři ale začali hru stále více vyrovnávat, což jim vyneslo branku na 1:1. A chvíli po srovnání už to bylo o dvě branky pro hokejisty helvétského kříže! Těsně před padesátou minutou srovnal na 2:3 Rantanen, avšak to z pohledu Suomi bylo vše. Švýcaři se tak stali překvapením dne a mohou se radovat z postupu do další fáze turnaje.